Hoe wij PV-panelen aansluiten

Wanneer u besluit om voor PV-panelen te kiezen, moet u ervoor zorgen dat deze op een veilige manier aangesloten worden. Hoe kunt u deze op de juiste wijze aansluiten en hoe zorgt u voor een efficiënte opbrengst? U kunt diverse soorten PV-panelen aansluiten. Deze komen in een verschillend formaat, uiterlijk, de opbrengst en mate van energieopwekking. De bekende namen zijn; monokristallijn, polykristallijn, amorf en glas-glas. U kunt een keuze maken door allereerst uw budget te bepalen. De opbrengst hiervan verschilt per paneel.

Bij het aansluiten van deze panelen komt veiligheid direct aan bod. PV-panelen worden aangesloten in de meterkast en staan in directe verbinding met de omvormer. Deze bevindt zich meestal op zolder of bijvoorbeeld in uw garage, maar dit bepalen wij samen met u. Deze zet de gelijkstroom van de panelen om in bruikbare wisselstroom. Het verschil tussen deze soorten stroom? Bij gelijkstroom is de spanning constant en bij wisselstroom wisselt de spanning continu tussen positieve en negatieve spanning. De PV-panelen worden aangesloten op de omvormer door middel van een kabel welke vervolgens weer wordt aangesloten op uw meterkast. Op deze manier kunnen alle elektrische apparaten genieten van de zonnestroom.

PV-panelen aansluiten op een veilige groep

Het belangrijkste onderdeel van het aansluiten van PV-panelen is het werk dat plaatsvindt in de meterkast. Er dient namelijk goed rekening gehouden te worden met een zogeheten vrije groep. Dit houdt in dat er op deze groep geen enkele andere grote gebruiker aangesloten is, zoals de wasmachine of droger. Zij verbruiken te veel stroom om tezamen met PV-panelen aangesloten te zijn. Het grootste gevaar van het tezamen aansluiten op een kabel hierdoor, is brandgevaar. Sluit de panelen daarom op een veilige manier aan en zorg voor een efficiënte opbrengst.

Het verschil tussen PV-T, PV-panelen en zonnepanelen

Waar nog wel eens verwarring over ontstaat is de benaming en betekenis van PV-panelen. Wanneer u een natuurlijke opbrengst van energie wenst vanuit zonnepanelen zult u dikwijls terecht komen op websites over PV-panelen. Deze twee begrippen zijn feitelijk hetzelfde. De afkorting PV staat voor Photo Voltaic. Dit houdt in; Licht en Elektriciteit. Het begrip PV komt rechtstreeks uit de Engelse taal en is in principe niets meer dan een Engelse benaming voor zonnepanelen.

Wat is het verschil tussen PV en PV-T? PV-T is de combinatie tussen een zonnecollector en een PV-paneel. Deze wekt naast elektriciteit ook warmte op en kan gebruikt worden voor het verwarmen van water en lucht. Deze energie voedt een waterpomp en kan een gebouw of woning zonder aardgas verwarmen. Het is een gecombineerd systeem dat gas vervangt. Een PV-paneel is enkel het onderdeel dat energie voor elektriciteit opwekt. 

Welke soorten PV-panelen kunt u aansluiten?

Er bestaan vier verschillende PV-panelen; monokristallijn, polykristallijn, amorf en glas-glas. De opbrengst en diversiteit tussen de panelen geven we hieronder aan:

  • Monokristallijn: Dunne film, zeer hoge opbrengst, geschikt voor kleine daken, duurder dan polykristallijn.
  • Polykristallijn: Ultiem geschikt voor grote oppervlakken, goede opbrengst, goedkoper dan monokristallijn.
  • Amorf: Dunne film, te gebruiken voor objecten, is buigzaam, lage opbrengst
  • Glas-glas: Optimale levensduur t.o.v. andere soorten, zeer hoge opbrengst, duurder dan andere soorten. 

Wat is de opbrengst wanneer u PV-panelen gaat aansluiten?

De opbrengst van PV-panelen wordt bepaald aan de hand van de volgende factoren:

  • De ligging van het dak en de hellingshoek. Op het zuiden met een hellingshoek van 36 graden.
  • Hoe hoger het vermogen van de PV-panelen, hoe hoger de maximale opbrengst. Het gemiddelde vermogen ligt op 295 Wp(Wattpiek).
  • De locatie van het paneel. Aan de kust zijn er meer zonuren.
  • Het klimaat en het seizoen. Tussen mei en augustus staat de zon weldegelijk hoger dan tijdens een zonnige dag in januari. Een hogere zon zorgt voor betere lichtinval.

Meer weten over het aansluiten of de opbrengst van PV-panelen? 

Wij vertellen u graag meer over het aansluiten van PV-panelen en de opbrengst hiervan. Bel ons op 036 – 535 07 56 of mail naar info@breed.nl.

Offerte aanvragen

Om u zo goed mogelijk te helpen vragen we u de onderstaande informatie in te vullen zover mogelijk. We nemen binnen een paar dagen contact met u op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*